Чай, който се яде?

Чай за ядене

Чай …. информацията за тази вкусна, освежаваща, топла напитка е необятна. Как се обработват, как се приготвя правилно, видове, традиции и множество от интересни факти…. Но знаете ли, че чаят е не само напитка, той може и да се яде? Да, точно така.

Бирма или Мианмар е страната, в която започва този уникален и вкусен начин на консумиране на чай. Lahpet, което се превежда като „зелен чай“ (наричан още „letpet“ и leppet), е специален ферментирал или маринован чай. Lahpet се счита за националното ястие на Бирма и има  много важно културно значение. Преди стотици години ферментиралите чаени листа били обичани подарък и символ на мир между враждуващи страни. Бирмайските царе изключително се радвали на този екзотичен вид чай. Те дори имали специално длъжностно лице, което веднага да им донесе чаят, когато го поискат. Легендата разказва за „У Поння“ – поет и драматург, който често подарявал на крал Миндън мариновани чаени листа и зелен чай. Счита се, че двамата прекарвали много време в обсъждане на този уникален чай и неговите свойства.

приготвяне на чай

Drosselmeyer цедка-лъжичка за насипен чай, www.rockshop.bg

Сега той има повече религиозно значение. И ако искате да впечатлите гостите си в Бирма, това да поднесете Lahpet е задължително. В страната има поговорка: „От всички плодове мангото е най-доброто; от цялото месо, свинското месо е най-доброто; и от всички листа, лахпетът е най-доброто „. Така че не е изненадващо, че маринованият чай е голяма част от бирманската кухня.

Чаените листа, необходими за приготвянето на Lahpet, са събрани около април и май, но преминават през процес на мариноване през октомври. Най-пресните чаени листа са предпочитани за Lahpet. Обикновено се отглеждат в подщата Палаунг на Таунгпен. В миналото, първата реколта на листата от чай, наречена natthitywet (листа, дадена от притчата), била запазена само за царе и знатни особи. Маринованият чай прави около 17% от местната годишна консумация на чай.

Обработката на листата започва с набирането на най-добрите и най-младите от тях. Преди да преминат през ферментационната фаза на преработката, окисляването на листата се спира, чрез поставянето им на пара в продължение на пет минути. Това се прави, тъй като парата помага за образуването на определени микроби и спира развитието на нежеланите. Ферментацията започва с поставянето на листата в бамбукови вани (или понякога глинени саксии), които след това се скриват в ями и върху тях се поставят тежести. Ферментационният етап се извършва за около 3-4 месеца. Цветът на листата се променя от зелено до златисто, а също и текстурата. След това листата се поставят във вода и преминават през процес, подобен на етапа на валцоване, където те се масажират внимателно. След като листата се изцеждат с вода, те се ароматизират със сусам, чесън и други подправки.

aksesoari-za-chai-500x500

Drosselmeyer цедка-лъжичка за насипен чай, www.rockshop.bg

A-hlu lahpet е ястие, използвано в религиозни церемонии. A-hlu се превежда като милостиня. Той се представя в ястие, наречено lahpet ohk- плитка чиния, разделена на малки секции. А-hlu lahpet се сервира по време на сватби и hsun jway – традиция, при която се дава дар на монах. Чаят също се представя като подарък за Нат или дух, за който се смята, че пази гората, реките и планините. Lahpet, подправен със сусамово семе, се поставя в средата на lahpet ohk и се прибавят и други добавки – чесън, фъстъци, сушени скариди, джинджифил и кокос.

Счита се, че този пикантен чай има значителни ползи за здравето, които могат да помогнат при храносмилането и умората. Тъй като Lahpet има много кофеин, той е много популярно ястие сред учениците, за да останат бдителни по време на изпитите. Една порция lahpet има около 200 калории. Той се състои от 12 грама мазнини, 50 г натрий и 10 г или протеин.

Друг начин за консумация на Lahpet е под формата на салата, наречена Lahpet thohk. Много често срещано ястие в страната, този вид салата може да се намери навсякъде – дори и на обикновена сергия на улицата. Той се приготвя чрез смесване на съставки като домати, чесън, фъстъци, зелени люти чушки, рибен сос и зеле. Често се придружава от ориз. Lahpet thohk е кулминацията на всяко хранене в Бирма.

Също така има и една сладка рецепта, направена с млад пикантен чай и карамбол, наречен Zayan lahpet.

Снимка: jwvein, Лиценз: CC0 Creative Commons

You may also like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *