История на уискито

история на уискито

Уиски е, тип алкохол, който се  дестилира от ферментиралите зърна на ечемик, царевица, ръж или пшеница и първите сведения за този процес датират още от Вавилон и Месопотамия. Първоначално то се използвало за създаването на парфюми и аромати, а по-късно, дестилацията бавно се разпространява в древните цивилизации, докато най-накрая намира място между стените на европейските, християнски манастири. Необходимостта да се произвеждат няколко вида алкохолни напитки, които са били използвани в монашеските, религиозни церемонии или с медицинска цел,  запазва процеса на ферментация и дестилация по време на тежките години на Средновековието.

уиски чаши

Луксозен сет чаши за уиски с форма на диамант, www.rockshop.bg

Смята се, че процесът на дестилация, започва в Ирландия и Шотландия между 11-ти и 13-ти век благодарение на монаси, но някои сведения показват, че древните келти практикували дестилация по време на производството на тяхната „uisgebeatha“ (вода на живота). Трудният достъп до грозде е един от решаващите фактори за популяризирането на бира и уиски в Северна Европа. След десетилетия на усъвършенстване на процеса на дестилация, шотландците скоро стават световните лидери в производството на качествено уиски. Преди първото писмено сведение за съществуването на уискито да се появи през 1494 г., производството и консумацията му в Шотландия вече са достигнали масова употреба. В тези сведения, отец Джон Кор получава „осем семенници с малц за да направи жива вода“, което е било достатъчно за производството на около 500 бутилки от уиски.

гарафа за уиски

Луксозна Гарафа за Уиски от Супер Флинт Стъкло Оригинална и Лицензирана Star Wars серия, www.rockshop.bg

Популярността на уискито продължи да нараства през първите години на 16-ти век, до 1541 г. , когато английският крал Хенри VIII разпуска манастирите в Шотландия. Това събитие принуждава безработните монаси да започнат производство на уиски в домашни условия и скоро те разпространяват своите знания в цяла Шотландия. В началото на 18-ти век, любовта на шотландците към уискито е тествана отново, когато английската корона се слива с Шотландия и налага нови тежки данъци върху всеки нелицензиран производител на алкохол. В упор на тези данъци, които значително намаляват производството на уиски в цяла Северна Европа, шотландските пивовари започнали да произвеждат алкохол незаконно. Хиляди тайни пивоварни започват производството на уиски в Северна Англия, и често работят единствено през нощта, когато намалената видимост скрива пушека, който техните огньове правят (през този период уискито получава известното име „moonshine“ или „лунна светлина“). Контрабандата на уиски скоро се превръща в изкуство, и проблемите между контрабандисти и шотландските и английските правителствени служители са нещо ежедневно в продължение на повече от 150 години. През годините на данъчно облагане на Шотландия, недостигът на уиски по света се отразява на доста страни. Най-вече, по време на американската революция, когато уискито става  много рядко срещано и често се използва като валута. Няколко години след края на войната, правителството на САЩ повтарят същата грешка, както в Шотландия и въвежда тежки данъци върху съставките, производството и продажбите на уиски. Това е причина за голямо недоволство сред селскостопанските работници в САЩ, които моментално започват всеизвестният „Уиски Бунт”.

Краят на неволите за производителите на уиски в Шотландия най-накрая идва през 1823 г., когато английското правителство въвежда закон, който позволява узаконяване на производството на уиски. Това събитие подновява процесът на производство на уиски  в Шотландия и Ирландия, и довежда до нова вълна на технически иновации. Едно от най-великите изобретения на това време е „continuous still“, който е въведено от Робърт Стайн (и по-късно патентовано от Еней Кофи). Това позволило пивоварните да произвеждат уиски много по-бързо и с по-добро качество.

Втората половина на 19-ти век е белязана от две важни събития. Скот Андрю Ъшър успешно усъвършенства рецептата за смесено уиски и успява да го разпространи в световен мащаб, правейки го,  една от най-успешните алкохолни напитки. Друг фактор е внезапното разпространение на вредителите – филоксерата , които успяват да унищожат производството на вино по цял свят. Изправени пред значително намаляване на производството на нови вина, всички любители на алкохола се обръщат към уискито.

чаши за уиски

Луксозен сет чаши за уиски с форма на диамант, www.rockshop.bg

Последният голям хит в производството на уиски е по  време на първата половина на 20-ти век. След няколко века на дестилиране на уиски в Северна Америка (от 1823 г. те го нарича Bourbon или Бърбан), дестилериите за една нощ стават незаконни, когато общественият натиск принуждава правителството на САЩ да забрани продажбата, производството и транспортирането на алкохол между 1920 до 1933 г. По време на този период, американските дестилерии получават ужасен удар, тъй като е позволено само много ограничено производство на вина използвани с религиозна цел и уиски за медицински нужди. Точно, както и при 150 годишната забрана за продажба на алкохол в Шотландия – САЩ скоро започва собствено подземно движение за производство и транспортиране на алкохол. Възходът на организирани престъпна организации и общественият натиск, довеждат до края на забраната за алкохол през 1933 г., но това забавя развитието на този сектор през следващите три десетилетия.

Популярността на уиски продължава да расте с всяка изминала година, а през 2009 г. шотландските пивоварни успяват да достигне рекордните 1,1 милиарда бутилки от уиски, продадени на клиентите по целия свят.

You may also like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *