Как се прави Уиски?

Как се прави уиски

Уиски е една от най-популярните разновидности на дестилирани алкохолни напитки, направени от ферментирали зърнени култури. Видът на предпочитаните за целта зърна, варира според региона и типа им –  от употребата на ечемик (изключително популярен в Шотландия), малцов ечемик, ръж, пшеница до царевица (което е основната съставка на американския Бърбън). Изключение прави индийското уиски, което традиционно се прави не от ферментирали зърна, а от ферментирала меласа.

Съществуването на уискито може да бъде проследено чак до царствата на древен Вавилон и Месопотамия. Въпреки това, съвременната история на уискито започва между 11-ти и 13-ти век, когато християнски монаси донасят изкуството на дестилацията на алкохол и то започва своето развитие, особено в района на Шотландия (много подходящ за производството на зърнени продукти).

Основният процес на производството на уиски не се е променил през последните 200 години. Технологичният напредък позволява на пивовари да контролират всеки аспект на този процес, но основите методи (използване на вода, ечемик и дрожди) успяват да се запазят и до днес.

уиски чаши

Луксозен сет чаши за уиски с форма на диамант, www.rockshop.bg

Малцуване

Основният компонент на ечемика, който е отговорен за създаването на алкохола е нишестето. За да се обогати този ефект, ечемикът трябва да влезе в процеса на покълване, който често се наричан „малцоване“. След като всеки пивовар избере зърната, подходящи за него, той ги накисва във вода и те се разстилат на етажи в така наречената „пивоварна къща“. След няколко дни на отлежаване (зърната трябва да се обръщат редовно за да се поддържа постоянна температура), процесът на малцуване, рязко се прекъсва като зърната се поставят в пещ (Шотландският ечемик често се изсушава чрез опушване с торф, който дава специфичен аромат на крайния продукт). След изсушаване, малцът се смила в мелница, процес който, премахва всякакви люспи или отломки.

Майшуване

Екстракцията на захар от зърното се извършва чрез добавяне на гореща вода, която отнема захарите и ги отлага на дъното на тенджерата. Качеството и вида на водата, имат голяма роля за резултата на крайния продукт – вода, която се изпомпва от земята, често носи широки разновидности на минерали, които идват от подземните скали. Процеса на добавяне на гореща вода се повтаря още два пъти, но богатата на захари вода (наречена wart – брадавица)отложена на дъното на съда се отстранява само първите два пъти.

гарафа за уиски

Луксозна Гарафа за Уиски от Супер Флинт Стъкло Оригинална и Лицензирана Star Wars серия, www.rockshop.bg

Ферментация

Процес на ферментация се постига в дървени или в съдове от неръждаема стомана. След добавяне на внимателно подбрани дрожди, ферментацията започва и захарта бавно започва да се превръщат в алкохол. След около два дни, ферментацията е спряна и произведената течност има сила на градусите само около 5-15%.

Дестилиране

Процес на дестилация се използва за подобряване на качеството на алкохола и за отстраняване на нежелани вещества от тази смес (като метанолът например). Голяма част от шотландските уискита се дестилират два пъти, а ирландците го правят три пъти, но някои рецепти изискват дори 20 дестилации. Процесът се е прави в традиционните казани или промишлени дестилерии. Във всеки случай, ферментационната течност се нагрява до точката на кипене (по-ниска от тази на чиста вода), което позволява изпаряването на алкохола и улавянето на пара в кондензатора. Произведената течност има алкохолно съдържание от 20% и трябва да се обработи отново. След втората дестилация, течността може да достигне до максимално допустимият стандарт на 94,8% на обем.

чаши за уиски

Луксозен сет чаши за уиски с форма на диамант, www.rockshop.bg

Зреене

Преди уискито да бъде поставено в дъбови бъчви за процеса на зреене, много рецепти изискват разреждане на уискито с около 63-64% . След като прекара няколко години в бъчва (времето варира според различните държави – За Америка е две години, Шотландия и Ирландия – три години), уискито абсорбира компоненти от дървесината, като променя своя аромат и цвят.

Пакетиране

Преди уискито се прехвърли в стъклените бутилки, остават да се направят още няколко неща. Необходима е филтрация, за да се премахне нежеланото съдържание на киселинни естери, които стават видими в бутилката след продължително излагане на ниски температури. Накрая, оцветяване на уискито се извършва чрез добавяне на точно определено количество на цвят – карамел.

You may also like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *