Видове Уиски

видове уиски

През последните 500 години, уискито получава много внимание от страна на иновативните пивовари от цял свят. От родината му – Шотландия, до всички четири краища на света, се създават много различни, отличителни вариации на тази известна напитка. И това е напълно логично, тъй като няма нищо по-добро от класическа чаша с уиски, ако сте любител на качествените напитки с уникален вкус. Напредъкът в технологията дава възможност производителите да контролират всички аспекти на производството на уиски – от отглеждане на зърнените култури и малца, прибиране на реколтата, подготовката, дестилацията, зреенето, опаковането и транспортирането. Ето и някои от основните видове уиски:

Malt whiskey или Малцовото уиски се прави от ферментирала мъст, която в повечето случаи се произвежда от покълнали ечемични зърна. Ако уискито се бутилира само от малцов дестилат от една спиртоварница, крайният продукт носи наименованието Single malt whiskey или „Едномалцово уиски“ и това е едно от най-скъпите видове уиски. Често, се оставя да отлежи в употребявани бъчви (от високо алкохолни вина например) за да придобие специфичен аромат. Много страни имат строги закони, които налагат рецепти за създаване на малцово уиски, най-вече Шотландия, където се изисква всяко малцово уиски да има период на зреене най-малко три години. Single Cast malt whiskey или Едномалцово уиски от една бъчва – е уиски, което се прави само от една дестилация и бъчва. Никакви други по-рано произведени уискита не се смесват с него, и при бутилиране, всяка една бутилка носи конкретна информация за бъчвата, от която идва.

chashi-za-uiski

Луксозен сет чаши за уиски с форма на диамант, www.rockshop.bg

Grain whiskey или Уиски от зърна – е уискито, което е произведено, чрез използването на поне един вид зърна, различни от ечемика. Най-често срещани съставки, които са в употреба и до днес, са царевица, пшеница или ръж, и крайните продукти, създадени с тях често носят името на техния основен компонент.

Blended whiskey – Блендед или смесено уиски – това е един от най-масовите видове уиски и е смес от малцови и зърнени дестилати. Характеристиките на смесеното уиски, се определя от съотношението на уиски в различните дестилерии, тъй като всяка дестилерия произвежда различни вкусове. За добре известните марки съотношението е винаги едно и също, така че вкусът не се променя. За да са в състояние да произвеждат големи количества смесено уиски, съществуват уиски -дестилерии, които произвеждат изключително и само смесено уиски. Обикновено се оцветяват с карамел при бутилиране.

Deluxe Blend или Делукс бленд – Този тип уиски, за разлика от стандартното, има по- високо съдържание на малц и се прави от по-отлежали дестилати (поне на 12-15 години).

Американско уиски – то се предлага в няколко категории – бърбън, ръжено, пшеничено, малцово, бленд и царевично. Ръженото уиски е произведено от каша, която се състои от най-малко 51% ръж, царевичното уиски – най-малко 80% царевица каша, малцовото уиски – най-малко 51% малцов ечемик и бърбън – най-малко от 51% царевица. Всички видове, споменати по- рано, трябва да се дестилират, за да има повече от 80% алкохолно съдържание по обем, без използване на каквито и да било оцветители и ароматизатори. Необходимото време за зреене на американското уиски е две години.

luksozna_garafa-whiskey

Луксозна Гарафа за Уиски от Супер Флинт Стъкло Оригинална и Лицензирана Star Wars серия, www.rockshop.bg

Шотландско уиски – Шотландското уиски традиционно се счита за най-доброто уиски в света. Преобладаващата част от тях се дестилират два пъти, въпреки че някои марки стигат и до двадесет. Според законите, названието „Scotch“ може да се прилага само по отношение на уиски, произведено в Шотландия, и трябва да има период на зреене минимум три години. Голяма част от пивоварите третират своето уиски, като го опушва с торф за да получат специфичен  аромат.

Ирландското уиски е също изключително реномирано уиски по цял свят. Тяхното едномалцово,  смесено и специфично  – Pot still Irish whiskey , което е сварено само в традиционни казани, без смесване с дестилати от високи дестилационни колони, също трябва да премине през период на стареене от 3 години преди да излезе на пазара.

Английското уиски е имало своите върхове и спадове през вековете. След повече от 100 години на стагнация и упадъка на производството в Бристол и Ливърпул, новосформирана уиски- пивоварна започва производство на уискито през 2006 г.

 chashi-za-uiski-37

Луксозен сет чаши за уиски с форма на диамант, www.rockshop.bg

Австралийско уиски – Австралия е една от най-големите международни производители на уиски, особено тези, създадени в островната държава на Тасмания.

Индийското уиски се произвежда почти изключително от ферментирала меласа, и извън Индия често е наричано Ром или Rum. Индийското производство на уиски започва през 1820 г., и те постепенно променят своите предпочитания от малцови зърна към меласа.

You may also like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *