Защо, пукат пуканките?!

zashto-pukat-pukankite

Първо, нека започнем с малко история относно, пуканковата царевица, още известна като “zea mays everta” – специален подвид  на царевица тип „флинт“ (кремък), позната  и като „Индийска царевица” или „Американска царевица”. Царевицата тип „флинт”, е лесно разпознаваема, тъй като зърната и имат твърда външна обвивка – точно като кремък, от където идва и името и. Тази твърда външна обвивка е от съществено значение за това царевичните зърна да имат способността да се разпукват. Всъщност, пуканковата царевица, е единственият тип царевица, която е способна на този процес.  

И така, защо пуканковата царевица се разпуква? Три са основните елементи, които трябва да съществуват за да настъпи процес, който да произведе идеалните пукановки зърна за разпукване.  Те са: процентното съдържание на вода; твърда, невредима, водонепропусклива обвивка; и съдържание на скорбяла в центъра на зърното.

Уред за пуканки

Уред за уникално вкусни домашни пуканки, www.rockshop.bg

Когато зърната се нагреят, водата в тях започва да се изпарява. Ако приемем, че водонепропусклива черупка няма пукнатини, чрез които парата да бяга, това създава своеобразна малка тенджера под налягане. В резултат на този процес, скорбялата, която се съдържа в царевичното зърно, се превръща в гелообразно вещество. В крайна сметка обаче, налягането вътре става толкова високо, че твърдата черпука на зърното се пропуква. Когато това се случи, парата бързо се разпространява, което води до това гелообразното вещество произведено от скорбялата да изтече извън обвивката, втвърдявайки се в гъбеста субстанция. Докато гелообразната скорбяла се разширява, тя се оформя в желеобразни балончета. Те от своя страна се спояват заедно, след което се втвърдяват изключително бързо и изстиват, изложени не въздействието на въздуха. Охлаждането е това което прави скорбялата и протеиновите полимери на онези бели, пухкави снежинки, които всички ние познаваме и обичаме.

You may also like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *